Udělej si doma cukroví nejen pro vytrvalostní běžce19. prosinec 2024
Problém, který rok co rok řeší skoro každý běžec - jíst cukroví dle libosti a užít si Vánoce na maximum, nebo se i přes svátky držet tréninkové střídmosti a nehřešit? Přitom cesta může být i někde mezi. I cukroví se totiž dá udělat zdravě. A nebo ne nutně úplně zdravě, ale aspoň tak, aby vytrvalostnímu běžci do jeho běžeckých plánů nijak neuškodilo, ba naopak třeba i pomohlo nějakou tou energií navíc. A je to jednodušší, než se zdá.
Jak na zdravější cukroví?
Snadno. A vlastně ani nemusíš mít žádný speciální recept. Zkus se prostě inspirovat tím, na co jsi zvyklý, čerpej z receptu po babičce nebo po mamince, ale u každé méně zdravé nebo nezdravé suroviny zkus promyslet, jestli a čím by se dala nahradit, aby chutnala stejně dobře - nebo možná ještě lépe - a přitom nepřinesla vrásky tvému sportovnímu svědomí.
Tak například bílá mouka jako nejčastější surovina používaná ve většině cukroví se dá nahradit hned několika zdravějšími a dokonce i chutnějšími alternativami. Zkoušel jsi někdy celozrnnou či špaldovou? Použít ale můžeš dokonce i třeba mouku mandlovou. Dodá tvému cukroví ořechový nádech a ty můžeš zůstat v klidu, protože tím tvoje zdraví ani plány do dalšího roku určitě nijak neutrpí. Tyto alternativy navíc obsahují více vlákniny a živin a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
To samé platí samozřejmě o cukru. Nejspíš tušíš, že med nebo javorový sirup bude vždycky lepší volba než klasický bílý cukr. Zkusit můžeš ale i cukr kokosový, který zase o trochu změní tvoje tradiční cukroví a dodá mu jistou originalitu na chuti. Přírodní sladidla mají oproti bílému cukru nižší glykemický index, ale jsou sladší, takže je třeba dávat vždy menší množství. A také pozor na to, aby ti tekuté sirupy moc neměnily strukturu těsta.
Víš, že nahradit se dá i máslo? Perfektní na to je třeba kokosový olej či arašídové máslo; obojí zase dodá daným dobrůtkám novou specifickou chuť. Zkusit můžeš ale také avokádo, které obsahuje velké množství zdravých a pro běžce potřebných tuků a přinese do cukroví mimořádnou vláčnost. A tímto směrem můžeš uvažovat u většiny surovin - nahraď např. mléčnou čokoládu nějakou více hořkou, třeba sedmdesátiprocentní, která obsahuje méně cukru a více antioxidantů. A tak dále.
Neboj se experimentovat, jsou Vánoce a i když párkrát šlápneš vedle, svět se z trochy nezdravého zobání nezblázní. Pokud to ale bereš vážně a chceš si opravdu dopřát jen to nejlepší, ale nechceš přemýšlet nad tím, jak pozvednout tvoje tradiční recepty, pak pro tebe máme tři naše osvědčené, které ti budou zaručeně chutnat, ušetří tvému svědomí a ještě tvému tělu dodají potřebnou běžeckou energii:
Špaldové perníčky s medem
Ingredience
-
300 g špaldové hladké mouky
-
100 g medu
-
50 g kokosového cukru
-
50 g kokosového oleje (nebo přepuštěného másla – ghí)
-
2 vejce (jedno do těsta, jedno na potření)
-
2 lžičky perníkového koření
-
1 lžička kakaa
-
1 lžička jedlé sody
-
Špetka soli
Postup
-
V hrnci na mírném ohni rozpusť med a kokosový olej. Nemusí být horké, stačí tekuté. Nech mírně vychladnout.
-
Ve velké míse smíchej špaldovou mouku, kokosový cukr, perníkové koření, kakao, jedlou sodu a špetku soli.
-
Přilij směs medu a oleje a přidej vejce. Vypracuj hladké těsto. Pokud se lepí, přidej trochu mouky.
-
Těsto zabal do fólie a nech odležet v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).
-
Těsto vyválej na lehce pomoučeném válu na plát cca 4–5 mm silný. Vykrajuj tvary.
-
Perníčky rozlož na plech vyložený pečicím papírem. Potři je rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch.
-
Peč v troubě předehřáté na 170 °C asi 8–10 minut. Pečlivě je hlídej, perníčky se pečou rychle!
-
Po upečení nech vychladnout a můžeš ozdobit třeba polevou z hořké čokolády.
Mandlové linecké s chia a malinovým džemem
Ingredience na těsto
-
200 g mandlové mouky
-
100 g špaldové hladké mouky
-
50 g kokosového oleje (v pevném stavu)
-
1 vejce
-
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
-
1 lžička přírodní vanilkové pasty nebo extraktu
-
Špetka soli
Ingredience na malinový džem
-
150 g mražených malin
-
1–2 lžíce chia semínek
-
1 lžíce medu (dle chuti)
-
Pár kapek citronové šťávy
Postup
Těsto:
-
V míse smíchej mandlovou a špaldovou mouku, špetku soli a vanilku. Přidej kokosový olej, vejce a med. Vypracuj těsto, zabal do fólie a nech v lednici odpočívat alespoň hodinu.
-
Těsto vyválej mezi dvěma pečicími papíry na plát cca 3 mm silný. Vykrajuj kolečka nebo srdíčka, do poloviny z nich udělej uprostřed otvor.
-
Peč na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 160 °C asi 8–10 minut. Cukroví je hotové, až bude lehce zlatavé.
Chia malinový džem:
-
Maliny zahřej na pánvi, přidej chia semínka a med. Míchej cca 5 minut, až směs zhoustne. Přidej trochu citronové šťávy a nech vychladnout.
-
Slepuj cukroví chia malinovým džemem a nech zatuhnout. Uchovávej v chladu.
Avokádovo-čokoládové brownies
Ingredience
-
1 větší zralé avokádo
-
100 g hořké čokolády (70 % a více)
-
2 vejce
-
50 g medu nebo javorového sirupu
-
30 g kakao
-
50 g mandlové mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
Špetka soli
-
Volitelně hrstka vlašských ořechů nebo lískových ořechů
Postup
-
Hořkou čokoládu rozpusť ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě. Nech mírně vychladnout.
-
Avokádo rozmixuj do hladka. Přidej vejce, med a rozpuštěnou čokoládu. Promíchej do hladkého krému.
-
Do směsi přidej kakao, mandlovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Promíchej. Pokud chceš, přidej nasekané ořechy.
-
Těsto nalij do menší formy vyložené pečicím papírem (např. 20x20 cm).
-
Peč v troubě předehřáté na 170 °C asi 20–25 minut. Brownies by měly být na povrchu upečené, ale uvnitř stále vláčné.
-
Nech vychladnout a nakrájej na čtverečky.
Svými výtvory se nám pochlubit na Instagramu.
Těšíme se na tebe na startu v roce 2025!
Organizační tým ČEZ RunTour
#JERADOSTBEZET